13 Mart 2012 Salı

Köyümüzün Kuruluş Hikayesi



Köyümüzün Kuruluş aşaması ile ilgili İlimdar Demirbaş amcamla bir sohbet yaptık. Onun söylediği şekliyle köyümüzün kuruluşu.:
1880'li yıllarda Gürcistan sınırları içerisinde bulunan Ahıska bölgesi'nde başgösteren kuraklık ve olmsuz yaşam şartları yüzünden, Vale Şehrinden yola çıkan 3 kişi Şu anda Çıldır sınırları içerisinde bulunan Vel (Sevimli)köyüne gelir. Amaçları buraya yerleşmek ve ailelerini de buraya getirmektir. Ancak köyün şartlarını beğenmezler, susuzluk ve köy sahası istedikleri gibi değildir. Bir zaman akrabalarının yanında kalırlar; ama üçüde buraya yerleşmek istemez, Daha güzel yerler aramak için atlarıyla geziye çıkarlar.
Gezinti esnasında Köyümüzün doğu hududunda Rus şosası diye tabir edilenyol üzerinde Ruslar zamanında yapılmış olan Demirköprü mevkine geliyorlar. Köprünün hemen yanıbaşındaki çeşmenin başında istirahat etmek için duruyorlar. Atlarıda bulundukları yerde köstekliyorlar. (Kantarmalarından ayaklarına bağlıyorlar.) Kalktıklarında üçüde atlarının olmadığını görüyor. Atları aramaya başlıyorlar, Köy alanı o kadar ormanlık araziymiş ki saatlerce atlarını arıyorlar, 1. atı zıyarattan yukarı Bezirhana ismi verilen pegde buluyorlar. Bu araştırmalar sonunda da bölgenin meyve ağaçlarıyla özellikle elma ağaçlarıyla dolu olduğunu görüyorlar. 2. Atı şimdi köyümüzde bulunan Kurutların evlerinin yakınlarında buluyorlar. Oradan aşağıya baktıklarında zıyaratın olduğu yerde 3. atı görüyorlar. Atları bulmak için yaptıkları bu gezi onları adeta büyülüyor, köyü çok beğeniyorlar, Köy ermenilerden kalma terkedilmiş haldeymiş.
Ali arkadaşlarına şöyle sesleniyor.

- Serdel, Çoloğlu burası çok güzel bir yer burada eski yapılarda var, Köyümüzü burada kuralım.
Arkadaşları bu öneriye dünden razıdır. Hemen danışmak, öğrenmek için Köyün hemen yanındaki Eski adıyla Gölebert'e (Çamlıçatak) gidiyorlar. Onlar yardımcı olamayacaklarını Ardahan'a gitmelerini söylüyor. Atlarına atladıkları gibi Ardahan'ın yolunu tutuyorlar. Ardahan O zaman Rus işgali altında olduğu için cevap alamıyorlar. Kars'a gitmeye karar veriyorlar. Kars'taki Türk hükümeti , gidin yerleşmek istediğiniz yerin sınırlarını belirleyin ve sınır komşularınızla anlaşın gelin size yerinizi verelim diyorlar.
Üç arkadaş geri dönüyorlar ve köyün sınırlarını geziyorlar, Gölebert, Orağaz, Nenehatun,Kızıl Kilise, Kölgeli,ve Gürcibey bölgelerini gezerek sınırlarını belirliyorlar. Belirledikleri bu sınırları Kars Hükümetine bildiriyorlar. Hükümet çok cüzi(sembolik) bir rakama köyü 3 arkadaşa devrediyor. Üç arkadaş sevinçle köye geri dönüyorlar.
Ali Dede o sevinçle şöyle ahdediyor;
Evimi öyle bir yere kuracağım ki kapının eşiğinde oturup maşrapayla su içeceğim. Dileğini gerçekleştirip köyün ortasından geçen derenin hemen sıfırına evini kuruyor. Üç arkadaşta birbirlerine yakın bir şekilde köye yerleşiyorlar ve doğdukları yerlere geri dönüp ailelerini ve akrabalarını getiriyorlar. Köyün Muhtarlığını 40 sene Ali Dede yapıyor.
Bu bilgileri bana veren İlimdar Demirbaş'a teşekkür ediyorum. Bizimle bu konularda bilgilerini paylaşmak isteyen köylülerimiz Yönetim bölümüne mesaj atabilir. veya direkt telefonla bilgi verebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz en kısa sürede değerlendirilip sitede görüntülenecektir. KÖYDER YÖNETİM KURULU