İZ BIRAKANLAR


Abdulkerim Doğru

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Dönemi (2.): 31.03.1975 -21.06.1977
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Dönemi (1.): 26.01.1974 - 17.11.1974

ARDAHAN - 1927, Mehmet - İTÜ Makine Fakültesi - Fransızca, İngilizce, Almanca, Az Arapça - Isıtma, Soğutma, Klima Makine Yüksek Mühendisi - Azot San. Gn. Md., Sanayi Bakanlığı Müşaviri, İPA Gıda ve İhtiyaç Maddeleri A.Ş. İdare Meclisi Bşk. - 4, 5 ve XIX uncu Dönem Kars Milletvekili - Millet Meclisi Başkanvekili - Sanayi ve Teknoloji Bakanı - Evli, 4 Çocuk.





Dursun Akçam


(1930 - 2003)
Yazar. Dursun Akçam Ardahan’ın Ölçek Köyü’nde doğdu. Cilavuz Köy Enstitüsü’nü bitirdi (1950) .Yükseköğrenimini Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nde tamamladı (1958). Çeşit’i illerde öğretmenlik, ardından Türkiye Öğretmenler Sendikası ikinci başkanlığı yaptı. 1976 yılında gazeteciliğe başladı,

Milliyet gazetesinin açtığı bir yarışmada Analarımız adlı yazısıyla Milliyet gazetesinin Ali Naci Karacan ödülünü aldı(1962). Kanlı Derenin Kurtları adlı eseriyle 1976 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü kazandı.

Eserlerinde kırsa! gerçeklikler üzerinde, kendi gözlemleriyle yoğunlaştı. Varlık, Yeni Ufuklar, Demet, Köy ve Eğitim, İmece, Pazar Postası, Son Havadis, Dünya, Milliyet, Cumhuriyet, Akşam, Vatan, Yön, Devrim, Türk Dili, Forum, Milliyet Sanat, Yeni Toplum, Demokrat Dergi ve gazetelerinde yazıları ve öyküleri yayınlandı.12 Mart döneminde Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesince tutuklandı ve TÖS davasında yargılandı. 8 yıl 10 ay hapse mahkûm edildi, ancak Yargıtaydan beraat etti.
Daha sonra Ankara Atatürk Lisesi'ne atandı ve oradan İncesu Ortaokuluna sürgün edildi. 12 Eylül’de yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. 11 yıl yurt dışında yaşadı. Yurda döndükten sonra Kuşadası'na yerleşti. Edebiyatçılar Derneği'nce Onur Ödülü'ne değer görüldü (2003). 19 Eylül 2003'te, Akciğer Kanserinden öldü. Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHAK) kurucu üyesiydi.

Eserlerinden bazıları: 
Analar ve Çocuklar (1964-1973),
Maral (1964),
Doğunun Çilesi (1966),
Ölü Ekmeği (1969),
Taş Çorbası (1970),
Kan Çiçekleri (1977),
Kafkas Kızı (1978),
Altta kalanlar (1979).


Reis Çelik


(1961 - )

Gazeteci, yazar. 1961 yılında Ardahan da doğdu. İlk ve orta öğretimini tamamladıktan sonra İstanbul'a yerleşti. İstanbul Belediye Konservatuarında Müzik ve Tiyatro eğitimi aldı.

1982 yılında gazeteciliğe başladı. Ekonomi ve politika muhabiri olarak çalıştı.
Çeşitli Televizyon programları hazırladı. Bir yandan okurken bir yandan da 70'lerin siyasal hareketlenmesi içinde yer aldı.

Gazetecilikten dağıtımcılığa, fotoğrafçılıktan video gazete yayıncılığına kadar pek çok işte çalıştı. Belgesel filmler çekmeye başlayan Reis Çelik, çeşitli kuruluşlara 600 civarında reklam filmi ve siyasal kampanya filmi çekti.Türkiyede yapılan ilk Nazım Hikmet Belgeseli olan, Nazım Hikmet Ziyaretçin Var’a imza attı (1992). 12 belgesel ve Işıklar Sönmesin (1996) isimli ilk uzun metrajlı filmi yaptı. Sonra, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını konu alan Hoşçakal Yarın’ı yaptı (1998). İnat Hikayeleri (2003) ve Mülteci (2007) filmlerine imza attı.

Aldığı ödüller:
10. Adana Altın Koza Film Festivali, "Bilge Olgaç Özel Ödülü", Işıklar Sönmesin
1996 Magazin Gazetecileri Derneği Ödülleri, "En İyi Film" Ödülü, Işıklar Sönmesin
1996 Magazin Gazetecileri Derneği Ödülleri, "En İyi Yönetmen" Ödülü, Işıklar Sönmesin



Abdül Mecit Doğru


(1939-1991)

Bilimadamı, araştırmacı yazar, dağcı. Ardahan’ın Ölçek Köyü’nde 1939’da dünyaya geldi. Türk Dağcılığının bu günlere gelmesinde büyük emeği olan, 1977 yılında başladığı hazırlıklarının sonunda 1980 yılının teknolojik ve iletişim şartlarıyla Sovyet Rusyası’nda 5642 m.lik Elbruz Dağı, Pamirlerdeki 7134 m.lik Lenin ve 7495 m.lik Somoni zirvesine tırmanarak Türk Bayrağını dalgalandırmıştır. Prof.Dr.Abdül Mecit Doğru o dönemde S.S.C.B. sınırlarında olan Türk Cumhuriyetleri'nde yer adları dil ve kültür birliği araştırmalarını yapmış ve yayınlamıştır. Aynı zamanda Ankara Üniversitesi İbni Sinâ Hastahanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanlığı yapmış, 2 Kasım 1991 tarihinde Erciyes Dağı Şeytanderesi yamacında bir çığ faciasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinden arkadaşı Prof.Dr.Ahmet Bilge ile birlikte hayatını kaybetmiştir.

Eserleri:
Ameliyat Öncesi Ameliyat Sonrası,
Azeri Edebiyatında "Hophopname"
Gül Gülebilirsen
Gagauz Türkçesi Sözlüğü
Yukarı Kûr Boylarının Yeradları Üzerine Bir Araştırma
Dağcılık ve Yüksek irtifa
Pamirde Türk Dağcıları.



Taner Akçam


(1953 - )

Araştırmacı yazar. Ardahan’ın Ölçek köyünde doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İdarî İlimler Fakültesi’ni bitirdi. 1973’ten sonra ODTÜ-DER, ADYÖD gibi derneklerin kurucuları arasında yer aldı. 1975’te yayına başlayan Devrimci Gençlik Dergisi’nin sorumlu yazıişleri müdürü olarak göreve başladı. Dergide komünizm ve Kürtçülük propagandası yapıldığı iddiasıyla yargılandı ve 1976 Mart’ında tutuklandı, 1977’de de yaklaşık 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

1977’nin 12 Mart günü Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nden kaçtı. 1978-1995 yılları arasında Almanya’da siyasî göçmen olarak yaşadı. Hamburg Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nde çalışmaya başladı (1988). 1995'te Honnover Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde "İttihat ve Terakki Yargılamaları ve Ermeni Kırımı" konulu doktora çalışmasını tamamladı. Aynı üniversitede profesörlük tezini hazırladı. Akçam halen Minnesota Üniversitesi Tarih Bölümü'nde görev yapıyor.

Eserleri:
İşkenceyi Durdurun -İnsan Hakları ve Marksizm (1991),
Siyasi Kültürümüzde Zulüm ve İşkence (1992),
İslâmda Hoşgörü ve Sınırları (1994)
Türkiye’yi Yeniden Düşünmek (1995) ,
Türk Ulusal Kimliği ve Ermeni Sorunu



Yener Yılmazoğlu


(1958 - )

Ozan, Oyuncu. Ardahan’ın Çıldır ilçesinde 1958’de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Çıldır’da tamamladı. Daha sonra Kars’a gitti ve burada Aşık Murat Çobanoğlu’dan saz dersleri aldı. Kısa sürede bütün bölgede tanınan ve girdiği bir çok yarışmada derece alan Yılmazoğlu, daha sonra soluğu İstanbul’da alır. Yılmazoğlu bir anda Anadolu’dan göç eden gurbetçilerin aranan ozanı olur.

Daha sonra beyaz perdeye de geçen Yener Yılmazoğlu, 90’lı yıllarda Anadolu kültürünü ve ozanlık geleneğini beyaz perdeye yansıtır. Kars ve Ardahan da “Bitmeyen Kin” ve “Güneşe Merdiven” filmlerinde baş rol oynayan Yılmazoğlu, bu başarısından sonra senaryosunu kendisinin yazdığı “Ozan” filminde Anadolu ozanlarının yaşantısını en güzel şekilde yansıttı. Denizin Renği Adlı Dizidede 13 bölüm oynayan Yılmazoğlu, En son "Alınteri" ve "Aşıklar Bir Kere Sever" adlı sinema filmleri ile en yakın zamanda severleriyle buluşmaya hazırlanıyor.

Ben Anadolu`yum, Anama Layla, Köyde Galdı gibi büyük halk kitleleri tarafından bilinen ve sevilen eserlere de imza attı. Halen Meltem Tv`de `Sarı Tel` programının yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlenen Yener Yılmazoğlu Kars, Ardahan ve Iğdır`ın sesi olmuştur.

Şu ana kadar ozanlık geleneğinde gelmiş geçmiş ozanlarımızdan farklı olarak ilk defa makamları bozmadan alt yapılı kaset yaptı. Kliplerinin yönetmenliğini de kendisi yaparak bu alandaki başarısını gösterdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz en kısa sürede değerlendirilip sitede görüntülenecektir. KÖYDER YÖNETİM KURULU